Stressz okozta kóros fogyás

A stresszes élethelyzetek, szituációk miatt egyesek képtelenek arra, hogy normálisan étkezzenek, állandóan görcsben van a gyomruk, egy falat sem megy le a torkukon. Amikor ez huzamosabb ideig fennáll, a szervezetük feléli az összes tartalékot, és így teljesen lefogynak.
 

Kóros fogyás

Kóros fogyás

Leginkább nőkre jellemző, hogy a munka és magánélet között őrlődnek, mindkét területen a maximumot akarják nyújtani, mivel bizonyítani akarnak. A megfelelési kényszer és a stressz pedig kiváló táptalaja az étkezési rendellenességeknek. De nemcsak a fogyás az egyetlen tünete a stressznek, ezenkívül lehet még a kóros vitamin- és ásványi anyag hiányában bekövetkező hajhullás és körömtöredezés, az immunrendszer legyengülése miatti gyakori megbetegedések, kimerültség, fokozott ingerlékenység, rossz testi állapot miatti rosszullétek, stb.

Sajnos eleinte még energikusabbnak is érezheti magát az illető, mivel a szervezetet nem köti le az emésztés, és jellemző a magasabb adrenalin szint. Idővel azonban összeomlik az illető immunrendszere. Néhány alapvizsgálat után kiderülhet, hogy a fogyás hátterében a stressz okozta túlpörgött anyagcsere áll, ekkorra azonban rendszerint kialakul tápanyag felszívódási rendellenesség, melyet nehezen lehet visszafordítani.

A legjobb megoldás a probléma gyökerének a megtalálása. Ha a nő rátalál a szerepek közötti egyensúlyra és ráébred arra, hogy nem neki kellene szolgálnia azokat és igazodni hozzájuk, akkor a szerepek jobbá tehetik az egyén életét, és jóval kevesebb stressz éri.

kapcsolódó cikkek
Gyógyító ereje is van a zenének

meditációs zene Valószínűleg már mindenki került olyan helyzetbe, hogy a rádióban épp hallgatott számra teljesen felbolydult és megőrült, és a kapaszkodón, a volánon vagy a serpenyőn dobolva és a refrént dúdolva engedte ki magából a gőzt.

Tovább
Mindennapi stressz

Mindennapi stressz Viszonylag nyugodtnak tűnik az életed, mégis a stressz jeleit érzed magadon? Nem biztos, hogy csak beképzeled!

Tovább a teljes cikkre
Stressz és álmatlanság

álmatlanság A pihentető alvás létfontosságú! Az alvás élettanilag a test energiaháztartásának megújításáért felelős. Aki éjszaka rosszul alszik, alváshiánnyal küszködik, annak testmozgása rendszerint lassú és esetlen, izmai befeszülnek, látása tompa. Ez megismerő tevékenységeinek – emlékezés, tanulás, megértés, stb. - rovására megy.

Tovább a teljes cikkre
Ha már a parázs sem izzik - a tartós stressz

Kiégve A tartós stressz szinte észrevétlenül fordulhat át kiégésbe, úgynevezett burnout-szindrómába, ami sokkal súlyosabb lelki és fizikai jelenségekkel társulhat, mint a „sima” krónikus fáradtság vagy túlterheltség.

Tovább a teljes cikkre

további cikkek