Legyőzhető a néni, aki már jelzés előtt áthúzza rajtunk a vászonutánfutót

Minden kétséget kizáróan közlekedés közben éri napközben a legtöbb stressz az embert. Ilyenkor ugyanis nemcsak a múló idő ólomterhe nehezedik a vállunkra, hanem kénytelenek vagyunk magunk körül elviselni számtalan idegen embert és alkalmazkodni hozzájuk, ami nagyon emberpróbáló feladat.

Mindenki, aki tömegközlekedett találkozott már olyan nénivel, aki már az ajtók nyílása előtt áthúzza rajtunk a vászon utánfutóját, hogy minél korábban elérje a csirkefarhát akciót, esetleg olyan fiatalemberrel, aki nem csak ül mellettünk nyugodtan a helyén, hanem már a mi privátszféránkba is betolakodik, vagy olyan fiatalokkal, akik kapaszkodó nyugdíjasok gyűrűjében, telefonról hangosan hallgatják a music fm már hónapok óta lejárt zenei kínálatát. És az ellenőrökről még egy szót sem ejtettünk.


közlekedési dugó

közlekedési dugó

Aki viszont autót vezet, vélhetőleg azoknak sem kell bemutatnom olyan ideáltipikus versenyzőket, mint a szabályokra fittyet hányó taxis, a pirostól pirosig gyorsuló megnemértett autóversenyző, az előttünk csigatempóban tötyörgő és nagyon engedékeny tanulóvezető vagy a sötétített ablakú BMW terepjáróst, aki úgy gondolja „elsőbbségadás kötelező” tábla van az anyahajóján.

A rövid borzongás után, a többség már „brit tudósok” kutatási eredményeinek a hiányában is elfogadja, hogy a közlekedésnél nincs idegölőbb emberi tevékenység. Ezért fontos, hogy kidolgozhatunk olyan használható stratégiákat, melyek segítik elviselhetőbbé tenni az „A” pontból „B” pontba, és nem pusztán a zene hangerejének a magasabbra tekeréséből állnak.

 

Legyünk előzékenyek

A konfliktusok nagy része közlekedés közben abból származik, hogy előbb szeretnék odaérni, leszállni, átmenni, jelezni társainknál, akiknek a nagy részét hozzánk hasonlóan erős engesztelhetetlen és elnyűhetetlen versenyszellem vágya hajtja, hogy előttünk elérje a célját. Pedig még ha előzünk is, ezekkel igazán sok időt semmiképpen sem spórolunk, úgyhogy igazán nem is érdemes ráfeszülni az ilyen dolgokra és nyugodtan engedjük a piros suzukis hölgyet magunk elé.

 

Hallgassunk nyugtató rádiót vagy zenét

Ha már mindenképpen kiakarjuk zárni a külvilágot, akkor ezt ne valami ordenárén pörgető popzenét, hanem valami kellemesen nyugtató muzsikát vagy egy hasznos beszélgetést hallgassunk a rádióban. Utóbbi egyébként is jobban a hasznukra válik, hiszen így legalább építő jellegű tevékenységgel telhet el az egyébként csak a semmibe elsuhanó buszút.

 

Tartsuk be a szabályokat, de ne változzunk ellenőr-rendőrré

A szabályok betartásával elkerüljük, hogy stesszeljünk a büntetésen. Ez alapvetés. De például Hankiss Elemér nagypapája az ellenőrmentes villamos útja után is széttépte és a kukába hajította a vonaljegyeit, hiszen „Fiaim, ez az én villamosom is.” Ez a mentalitás túlzásnak tűnhet, ezért az is fontos, hogy ne essünk ki a szerepünkből és jogosítványok nélkül ne kezdjünk intézkedésbe, ha utazunk. Jogosítvány nélkül pedig ahogy már utaltam rá, egyébként se vezessünk.

 

Utazzunk ismerőssel

Még ha hosszabb is egy útvonal az uticélunkhoz akkor is igyekezzünk olyan útvonalat választani, ahol ismerősökkel is tudunk már út közben is találkozni, mert ezzel sokkal könnyebbé válhat a zavaró környezet elviselése. Ráadásul így már korábban elkezdődhet a munkahelyi pletykák cserélése és nem is kell izgatottan várni az ebédszünetig.

kapcsolódó cikkek
Körömrágás - szokj le!

Körömrágás A körömrágás az egyik leggyakoribb rossz szokás, de vajon mi az oka, és miért olyan nehéz leszokni róla?

Tovább a teljes cikkre
Stresszmentes költözködést!

költözködés A költözés manapság nagyon sok embert érint, hiszen a világ változásával megváltoztak a körülmények is, és egy ember élete során többször is költözik: pl. házasságkötés után, családbővülés esetén, válás következtében, vagy munkahely, iskola miatt.

Tovább
Kedvencünk elvesztése

elvesztett kedvenc Egy családban a házi kedvenc elvesztését nagyon nehéz elfogadni. Sokunkat olyan erős kötelék fűz kisállatunkhoz, hogy ilyenkor megtapasztaljuk a mély, és intenzív szomorúság érzését.

Tovább
Akár táplálkozásunkkal is segíthetjük a szervezetünket a stressz leküzdésében

csokoládé Fontos, hogy figyeljük és megfelelő munícióval hosszútávon segítsük a szervezetünket, hogy az megfelelően kezelni tudja a mindennapokban előforduló stresszhelyzeteket.

Tovább

további cikkek