Körömrágás - szokj le!

A körömrágás az egyik leggyakoribb rossz szokás, de vajon mi az oka, és miért olyan nehéz leszokni róla?

Körömrágás

Körömrágás

Általában a körömrágással valamilyen belső feszültséget vezetünk le, vagy így reagálunk a minket ért külső, kellemetlen hatásokra, stresszhelyzetekre. De vannak, akik unalomból, türelmetlenségből rágják a körmüket, hogy legyen mivel bíbelődniük. A körömrágás már alapból is idegesítő szokás, de a következményei még rosszabbak: csúnya, repedezett, recés szélű köröm. Ami viszont ennél is rosszabb: rengeteg köröm alatt megtelepedő baktérium jut be a szájon keresztül a szervezetbe, amik megbetegíthetik az embert.

A leszokás nem könnyű, és bizony időbe telik, míg a körmöd visszaáll eredeti állapotába. De van néhány módszer, ami segíthet ebben:

Az első és legfontosabb, hogy eldöntsd, a körömápolásra nem a fogaidat használod, hanem ollót, csipeszt, körömreszelőt, ezek mindig legyenek nálad! Ugyanis hajlamosak vagyunk inkább foggal letépni a megsérült körömvégeket. Ám ha tartunk magunknál megfelelő eszközöket, a probléma könnyedén orvosolható.

Fesd ki a körmöd! Bármilyen szín megteszi, még a színtelen körömlakknak is rossz az íze, és hát ki szeret rossz ízt érezni. Gyógyszertárakban beszerezhetőek ecsetelők, lakkok, amiknek különösen förtelmes ízük van!

Sokat segíthet az is, ha rendszeresen jársz manikűröshöz. Ha találsz megbízható szakembert, sokat segíthet abban, hogyan ápold megfelelően a körmeidet. Ha látod, milyen szép is lehet a körmöd, az erőt ad ahhoz, hogy leszokj.

Ha rágási kényszered van, hordj magadnál rágógumit! Azt addig csócsálhatod, amíg el nem megy az íze, vagy szét nem olvad a szádban, és nem kell a körmödet használnod. 

Ezek általában tüneti kezelések, bár a legtöbbször hatásosak. Viszont ha nem unaloműzésként vagy megszokásból rágod a körmöd, hanem a szorongásodat próbálod így levezetni, akkor inkább arra kell valamilyen hatásos gyógymódot találnod. A feszültséget megszüntetni ezerféleképpen lehet: jógával, zenehallgatással, olvasással, relaxálással, de néha még az is megteszi, ha beszélgetsz egy jót a barátaiddal.

Gondolkodj pozitívan! Nézd mindennek a jó oldalát, így nem lesz min stresszelned. Ne légy bizonytalan! Az ápolatlan, letöredezett köröm gyengeségre is utal, sokkal magabiztosabb leszel, ha szépek a körmeid.

A leszokáshoz sok kitartás és idő szükséges, de ha nagyon akarod, akkor sikerülni fog!

kapcsolódó cikkek
Legyőzhető a néni, aki már jelzés előtt áthúzza rajtunk a vászonutánfutót

közlekedési dugó Minden kétséget kizáróan közlekedés közben éri napközben a legtöbb stressz az embert. Ilyenkor ugyanis nemcsak a múló idő ólomterhe nehezedik a vállunkra, hanem kénytelenek vagyunk magunk körül elviselni számtalan idegen embert és alkalmazkodni hozzájuk, ami nagyon emberpróbáló feladat.

Tovább
A vizsgaidőszak a stressz melegágya. Aludj benne egy jót!

Vizsgaidőszak Az egyetemista bioritmus féléves szakaszokra bomlik. - Bár inkább borul.

Tovább
Szíven ütő stressz - a szívroham

Szívroham A szívroham a stressz egyik legkomolyabb lehetséges hozadéka – tehát nem szabad mindent a szívünkre venni.

Tovább a teljes cikkre
Belső szorongás

Munch: A sikoly Mindenki volt már olyan helyzetben életében, amikor torokszorító érzéssel járó, olykor remegéssel, gombócérzéssel kísért kínzó-gyötrő érzés tört rá. Ilyen például a vizsgadrukk vagy bármilyen más, megmérettetés előtti kellemetlen érzés. Ez bizony a szorongás. A szorongás élettani jelenség, az élet természetes velejárója.

Tovább a teljes cikkre

további cikkek