Hízás stressz miatt

Előző cikkünkben a stressz okozta kóros fogyásról írtunk, de a stressznek lehet pont ellenkező hatása is, mivel sokan nassolással küzdenek ellene. Mivel trauma hatására a szervezet egyébként is tartalékolni kezd, könnyen felkúsznak ilyenkor a nemkívánatos kilók.
Hízás stressz miatt

Hízás stressz miatt

Ennek oka pedig egyáltalán nem is olyan bonyolult: stressz hatására felgyorsul a szívdobogás, megemelkedik a vérnyomás, megindul az izzadás, továbbá az úgynevezett cortocotrophin hormon (röviden CRS) is termelődni kezd, mely adrenalin és kortizol termelésére ösztönzi a mellékvesét. E kettő hatására növekszik meg jelentősen az éhségérzet, ami folyamatos nassolásra, evésre késztet.

A CRS hormon termelődése vészhelyzetben évszázadokra visszavezethető, amikor még az embereknek valóban menekülni vagy éhezni kellett. A szervezet nem feltétlenül követi az évszázados életmódváltozásokat, így a vegetatív idegrendszernek a vészhelyzet még most ugyanazt jelenti, mint jó néhány évvel ezelőtt.

Ha pedig több energiát kell felhasználnod úgy, hogy közben a táplálékbeviteled csökken, vagy ideiglenesen megszűnik, akkor a szervezetednek el kell raktároznia mindent addig, amíg még lehet. Emiatt éhessé tesz, hogy feltöltsd a tartalékokat. Miután akár éveken keresztül is élhetsz különösen megfeszített életet, így a CRS-termelődés nem szűnik meg. De mivel szó nincsen tényleges menekülésről – futásról, fára mászásról –, a megnövekedett táplálékmennyiséget nem dolgozod le.

A stressztől való hízás megakadályozásának legjobb módja a stressz kiiktatása a mindennapokból, ám ez persze sokszor nem lehetséges. Segíthet a rendszeres mozgás is, továbbá az, ha a nassolási kényszer megjelenésekor cukor és szénhidrát helyett olajos magvakat, gyümölcsöt, puffasztott rizsszeleteket fogyasztasz.

kapcsolódó cikkek
Stresszevés - hogyan küzdjük le?

Stresszevés A stressz a legjelentősebb tényező a túlzott evést előidéző érzelmi okok közül, és egyes számú felelőse a fogyókúrázók visszaesésének, a kúra sikertelenségének is. Amennyiben valaki folyamatosan az evéshez fordul lelki problémák, feszültség esetén, a stresszevés káros szokássá válik - melyben az "éhséget", a táplálkozásra való késztetést nem a normális élettani szükséglet, hanem a stressz váltja ki.

Tovább a teljes cikkre
Stresszmentes költözködést!

költözködés A költözés manapság nagyon sok embert érint, hiszen a világ változásával megváltoztak a körülmények is, és egy ember élete során többször is költözik: pl. házasságkötés után, családbővülés esetén, válás következtében, vagy munkahely, iskola miatt.

Tovább
Legyőzhető a néni, aki már jelzés előtt áthúzza rajtunk a vászonutánfutót

közlekedési dugó Minden kétséget kizáróan közlekedés közben éri napközben a legtöbb stressz az embert. Ilyenkor ugyanis nemcsak a múló idő ólomterhe nehezedik a vállunkra, hanem kénytelenek vagyunk magunk körül elviselni számtalan idegen embert és alkalmazkodni hozzájuk, ami nagyon emberpróbáló feladat.

Tovább
A pecsételő vérzés összefügghet a stresszel

Menstruáció A két menstruáció között, a ciklus közepén jelentkező áttöréses vagy pecsételő vérzést nevezik közti vérzésnek. A jelenség mindig valamilyen szervezeten belül zajló rendellenességre hívja fel a figyelmet.

Tovább a teljes cikkre

további cikkek