Gyógyító ereje is van a zenének

Valószínűleg már mindenki került olyan helyzetbe, hogy a rádióban épp hallgatott számra teljesen felbolydult és megőrült, és a kapaszkodón, a volánon vagy a serpenyőn dobolva és a refrént dúdolva engedte ki magából a gőzt.

Ennek példáján magától értetődő, hogy a zenehallgatás is segíthet a mindennapi stressz levezetésében, de ilyenkor nem árt akár más zenei stílust választanunk, mint amire a hétvégén bulizunk.

meditációs zene

meditációs zene

A zenehallgatásnak rendkívül nyugtató hatása lehet, mind a fejünkben, mind az egész testünkben, különösen a lassú és csendes klasszikus zenének. Ugyanis ez a fajta zene jótékony hatással van az élettani funkciókra, hiszen lassítja a pulzust és csökkenti a vérnyomást és a stressz-hormon szintet. Persze az emberek borzasztóan különböző zenei ízléssel rendelkeznek, így mindenkinél majdhogynem különbözik, hogy mely zene vált ki nála nyugtató hatást – jazz, minimal techno, pop vagy akusztikus – de a szakemberek szerint a klasszikus és mantra zene mindenkinél megér egy próbát.

Nem véletlenül használnak gyakorta a meditáció mellé is valamilyen mantra zenét. A zene ebben a helyzetben úgy viselkedik, mint figyelemelterelés, mert felveszi a figyelmünket és eközben észrevétlenül segít felfedezni a mélyebb érzelmeinket, tehát a meditáció alatt megelőzi az elme csapongását és segít igazán mélyen egy dologra vagy érzésekre koncentrálni. Az ilyen – egyébként a népszerű videó megosztókon is fellelhető – mantra zenék érdekessége, hogy az ütem monotonitása általában segíti az átélést, amire egyébként van időnk, hiszen az ilyen zenék általában közel fél óra hosszúak.

kapcsolódó cikkek
Színház az egész világ

Színház 2014-03-27 Ma van a színház világnapja. A stressz elleni küzdelemben is ajánljuk, mint egyfajta kikapcsolódási lehetőség.

Tovább
Akár táplálkozásunkkal is segíthetjük a szervezetünket a stressz leküzdésében

csokoládé Fontos, hogy figyeljük és megfelelő munícióval hosszútávon segítsük a szervezetünket, hogy az megfelelően kezelni tudja a mindennapokban előforduló stresszhelyzeteket.

Tovább
Stressz okozta kóros fogyás

Kóros fogyás A stresszes élethelyzetek, szituációk miatt egyesek képtelenek arra, hogy normálisan étkezzenek, állandóan görcsben van a gyomruk, egy falat sem megy le a torkukon. Amikor ez huzamosabb ideig fennáll, a szervezetük feléli az összes tartalékot, és így teljesen lefogynak.

Tovább a teljes cikkre
Transzcendentális Meditációval a stresszmentes életért

Transzcendentális meditáció A Transzcendentális Meditáció (TM) a modern tudományok által kutatott és igazolt, egyszerű, természetes, stresszoldó mentális technika, melynek gyakorlása során nem koncentrálunk és semmilyen erőfeszítést nem teszünk.

Tovább

további cikkek