A szerelmes kamasz – mit kezdjünk vele?

Előző cikkünkben már írtunk a kamaszkorban bekövetkező változásokról, és azok kezeléséről, de mi van akkor, ha szerelmes lesz a gyermekünk?

A nemi hormonok termelődése következtében a tinédzsereknél érzelmi labilitás alakul ki, ezzel magyarázható gyakori hangulatingadozásuk. Az egyik pillanatban jókedvűek aztán meg szomorúak, amit a környezetük nehezen tud tolerálni. Hasonló intenzitással élik meg az első nagy szerelmüket is, amit nem könnyű a családnak kezelni és elviselni.

kamasz szerelem

kamasz szerelem

A szülők általában nem veszik komolyan ezeket a nagy érzelmeket, de higgyük el, hogy ezek igenis léteznek, gyermekünk életében először választott magának valakit, és a hormonok miatt ez az érzés a legcsodálatosabb, leggyönyörűbb számára, főként, ha ez az érzés viszonzásra is talál. A kamasz életében a szerelme lesz a legfontosabb ettől kezdve, és ha valaki akadályozza a boldogságának megvalósulását, akkor arra a személyre ellenségként tekint. Éppen ezért bármennyire is elégedetlenek vagyunk a választásával, ezt semmiféleképpen ne hangoztassuk!

Inkább általánosságban beszéljünk vele a szexről, az érzelmekről és a szeretetről: fontos, hogy kellő önbizalma legyen, így nagyobb az esély arra, hogy nem veti bele magát felelőtlenül egy kapcsolatba.

Azt ne feledjük, hogy gyermekünk szexuális viselkedése a szülőkét tükrözi: ha otthon azt

látja, hogy a szülei szeretik, tisztelik egymást, és egészséges testi kapcsolat van közöttük,

akkor nagy valószínűséggel neki is ilyen kapcsolata lesz.

Tehát mutassunk neki jó példát, mert viselkedésének alapjait mi rakjuk le!

kapcsolódó cikkek
Iskolakezdés szülőként: hogyan segítsünk gyermekünknek?

Iskolakezdés szülőként Az iskola manapság jelentősen teljesítményorientált, amelyben mindenki nyomás alá kerül. A felvételi szűrők, a tananyagátadás feszültsége, az értékelések, a sokszor túlzott versenyszellem, a szülői nyomás- és elvárás-rendszer, a továbbtanulási kényszer, stresszes környezetet teremt.

Tovább a teljes cikkre
A kamasz gyermek

Kamaszkor Az ember életében az egyik legkritikusabb időszak a kamaszkor, amikor is rengeteg a változáson megy át mind testileg, mind lelkileg. Ebben az időszakban jönnek az első nagy szerelmek is, na de hogyan kezeljük ezt szülőként?

Tovább
(Gond)terhesség?

Terhesség stressz A munkahelyi és az állandó napi stressz mellett a terhesség során a kismamákat rengeteg olyan probléma és kérdés foglalkoztatja, amely fokozhatja a bennük lévő feszültséget.

Tovább
Erőszakos család

Gyermekbántalmazás 2013-11-19 – Ma van a gyermekbántalmazás elleni világnap. A szakemberek szerint gyermek-bántalmazás alatt értjük mindazt, ami a gyermek testi-lelki és szellemi épségét negatív irányba befolyásolja.

Tovább a teljes cikkre

további cikkek