A stressz okozta magas vérnyomás

Mindannyian éreztünk már olyat, amikor a stressztől "felmegy a pumpa", ilyenkor növekszik a vérnyomásunk is. Amikor azonban naponta sokszor reagálunk vérnyomás emelkedéssel, akkor olyan folyamatok indulnak, melyek a vérnyomás-emelkedést tovább fokozzák, stabilizálják, és állandósul ez az állapot.

Magas vérnyomás

Magas vérnyomás

Ilyenkor a szív gyorsabban, erőteljesebben pumpál, az erek izomfala összehúzódik, a felgyorsult vérkeringés pedig hamarabb juttatja izmainkhoz a szükséges energiaforrásokat. A rendszeresen megemelkedett vérnyomás miatt az erek fala fokozottan feszül, a tartós terhelésre válaszképpen pedig az érfal megerősödik, elveszíti rugalmasságát. Ezáltal az erek merev csőrendszerré válnak, ezért a legközelebbi stresszhelyzet még nagyobb vérnyomás emelkedést produkál, így az előbb leírt folyamat sokkal erőteljesebben zajlik le, és ez addig fokozódik, míg az ember agyvérzést vagy a szívinfarktust nem kap.

A károsodott, merev és csökkenő keresztmetszetű erekben a szív csak úgy tudja fenntartani az elégséges vérkeringést, ha nyugodt időkben is nagyobb erővel pumpálja bennük a vért: ezzel a magas vérnyomás stressztől függetlenül fixálódik, önfenntartóvá válik.

A vérnyomás, mely csak gyógyszerrel tartható egyensúlyban azonban világosan jelzi: a háttérben a krónikus stressz dolgozik, tehát ez csupán tüneti kezelés. Hosszú távon csakis a stressz kezelése jelenti a megoldást. A vérnyomás csökkentésében hatásos lehet még a sószegény étkezés, a testsúly optimalizálása és a rendszeres testmozgás.

kapcsolódó cikkek
Szíven ütő stressz - a szívroham

Szívroham A szívroham a stressz egyik legkomolyabb lehetséges hozadéka – tehát nem szabad mindent a szívünkre venni.

Tovább a teljes cikkre
Stresszből depresszió

Depresszió A stressz és a depresszió kialakulása közötti összefüggés tudományosan is bizonyított: már tudható, milyen biológiai kapcsolatban áll egymással a két állapot. Laikusként azonban fontosabb, hogy időben felismerjük a látható előjeleket.

Tovább a teljes cikkre
Stresszmentes költözködést!

költözködés A költözés manapság nagyon sok embert érint, hiszen a világ változásával megváltoztak a körülmények is, és egy ember élete során többször is költözik: pl. házasságkötés után, családbővülés esetén, válás következtében, vagy munkahely, iskola miatt.

Tovább
Legyőzhető a néni, aki már jelzés előtt áthúzza rajtunk a vászonutánfutót

közlekedési dugó Minden kétséget kizáróan közlekedés közben éri napközben a legtöbb stressz az embert. Ilyenkor ugyanis nemcsak a múló idő ólomterhe nehezedik a vállunkra, hanem kénytelenek vagyunk magunk körül elviselni számtalan idegen embert és alkalmazkodni hozzájuk, ami nagyon emberpróbáló feladat.

Tovább

további cikkek