A stressz is okozhatja a menstruáció késését

A nőknél normál esetben havonta jelentkező menstruációt sok minden tudja befolyásolni. Több hormon együttes működésére van szükség ahhoz, hogy a menstruáció rendben és időben megjöjjön. Mivel az agyalapi mirigy termeli azokat a hormonokat, amelyek a petefészekre hatnak, így bizonyított, hogy a stressz, vagy egyéb érzelmi hatás befolyással lehet a ciklusra.
Menstruáció

Menstruáció

A stressz a normál biológiai folyamatokra hatást gyakorol, úgynevezett stresszhormonok szabadulnak fel, sérül a hormonális szabályozás, nem a megszokott módon mennek végbe a ciklus fázisai, késik a menstruáció. A helyzet súlyosbodásával elmaradhat a tüszőrepedés és a menstruáció, mivel a stresszhelyzet túlélése a női ciklus fenntartásánál is fontosabb szempontot jelent. Tartós vagy nagyfokú megterhelés esetén nagyobb eséllyel alakul ki meddőség is, hiszen a kimerült szervezet nehezen vagy egyáltalán nem tudna megküzdeni ezzel a plusz „teherrel”. Jól jellemezhető a stressz menstruációs ciklusra gyakorolt hatása azzal, hogy a világháborúk alatt számos nőnél jelentkezett a menstruáció hónapokig tartó kimaradása.

Fontos tudni, hogy nem önmagában a stressz, hanem a negatívan megélt stressz az, ami károsít. A pozitív hozzáállás éppen ezért sorsfordító lehet. Ezért fontos, hogy ne stresszként, hanem lehetőségként tekintsünk egy adott helyzetre vagy történésre. A megoldás nehézségét sokszor az okozza, hogy az ember azt hiszi, hogy nem képes megbirkózni az adott helyzettel. Az ember azonban sokkal többre képes, mint gondolnánk. 

kapcsolódó cikkek
A pecsételő vérzés összefügghet a stresszel

Menstruáció A két menstruáció között, a ciklus közepén jelentkező áttöréses vagy pecsételő vérzést nevezik közti vérzésnek. A jelenség mindig valamilyen szervezeten belül zajló rendellenességre hívja fel a figyelmet.

Tovább a teljes cikkre
Stresszmentes költözködést!

költözködés A költözés manapság nagyon sok embert érint, hiszen a világ változásával megváltoztak a körülmények is, és egy ember élete során többször is költözik: pl. házasságkötés után, családbővülés esetén, válás következtében, vagy munkahely, iskola miatt.

Tovább
Legyőzhető a néni, aki már jelzés előtt áthúzza rajtunk a vászonutánfutót

közlekedési dugó Minden kétséget kizáróan közlekedés közben éri napközben a legtöbb stressz az embert. Ilyenkor ugyanis nemcsak a múló idő ólomterhe nehezedik a vállunkra, hanem kénytelenek vagyunk magunk körül elviselni számtalan idegen embert és alkalmazkodni hozzájuk, ami nagyon emberpróbáló feladat.

Tovább
Kedvencünk elvesztése

elvesztett kedvenc Egy családban a házi kedvenc elvesztését nagyon nehéz elfogadni. Sokunkat olyan erős kötelék fűz kisállatunkhoz, hogy ilyenkor megtapasztaljuk a mély, és intenzív szomorúság érzését.

Tovább

további cikkek