A rejtélyes IBS

Amilyen nehezen definiálható a stressz, legalább olyan nehéz körülírni és diagnosztizálni az IBS-t, azaz irritábilis bél szindrómát. Pedig mindkét modern kórkép nagyon is létezik, ráadásul rossz hatással is vannak egymásra.

IBS

IBS

A civilizált világban ma már minden ötödik embert érint az orvosilag is alig meghatározható, de kellemetlen, akár fájdalmas tüneteket okozó IBS. Haspuffadás, székrekedés, hasmenés, görcsök jelentkeznek felváltva, annak ellenére, hogy az emésztőszervek látszólag egészségesek. Bár gyógyszerekkel és kezelésekkel kordában tarthatók vagy megszüntethetők az általános körzetet is negatívan befolyásoló tünetek, egyre inkább az az általános vélekedés, hogy az irritábilis bél szindróma hátterében lelki okok állnak – mint például a feldolgozatlan düh és szorongás, amelyek egyúttal a stressz okozói között is megtalálhatók. A neurológusok szerint pedig a legtöbb emésztési zavar tipikus stresszválasz.

Az összefüggést felismerve logikusnak tűnik hát, hogy életmódbeli és étrendi változásokkal, valamint a stressz kiiktatásával csökkenthetők vagy akár el is mulaszthatók a fájdalmas tünetek, megszabadulhatunk a gyomorgörcsöktől, gázosodástól, normálistól eltérő bélmozgásoktól. Elképzelhető az is, hogy bizonyos ételtípusokra, adalékanyagokra vagy tartósítószerekre reagál fájdalmas görcsökkel a szervezet, érdemes hát minden aspektust figyelembe venni – például azt is, hogy stresszes időszakban mennyivel jellemzőbb a kapkodó, rendszertelen evés, a félkész és „mű” ételek fogyasztása, valamint hogy stresszes helyzetben hogyan változnak vagy erősödnek a problémák.

A végleges megoldásért persze bátran szembe kell nézni a valódi problémákkal. Lehet, hogy ez eleinte fájdalmasabb, mint az IBS összes tünete együtt, de ha elkezdjük feldolgozni és (beszédes a magyar nyelv) megemészteni mindezt, a problémákkal együtt a stresszt és az emésztő gondokat is magunk mögött hagyhatjuk.

kapcsolódó cikkek
Stressz és álmatlanság

álmatlanság A pihentető alvás létfontosságú! Az alvás élettanilag a test energiaháztartásának megújításáért felelős. Aki éjszaka rosszul alszik, alváshiánnyal küszködik, annak testmozgása rendszerint lassú és esetlen, izmai befeszülnek, látása tompa. Ez megismerő tevékenységeinek – emlékezés, tanulás, megértés, stb. - rovására megy.

Tovább a teljes cikkre
Stresszből depresszió

Depresszió A stressz és a depresszió kialakulása közötti összefüggés tudományosan is bizonyított: már tudható, milyen biológiai kapcsolatban áll egymással a két állapot. Laikusként azonban fontosabb, hogy időben felismerjük a látható előjeleket.

Tovább a teljes cikkre
Stresszmentes költözködést!

költözködés A költözés manapság nagyon sok embert érint, hiszen a világ változásával megváltoztak a körülmények is, és egy ember élete során többször is költözik: pl. házasságkötés után, családbővülés esetén, válás következtében, vagy munkahely, iskola miatt.

Tovább
Legyőzhető a néni, aki már jelzés előtt áthúzza rajtunk a vászonutánfutót

közlekedési dugó Minden kétséget kizáróan közlekedés közben éri napközben a legtöbb stressz az embert. Ilyenkor ugyanis nemcsak a múló idő ólomterhe nehezedik a vállunkra, hanem kénytelenek vagyunk magunk körül elviselni számtalan idegen embert és alkalmazkodni hozzájuk, ami nagyon emberpróbáló feladat.

Tovább

további cikkek